Η Κρητική “Θρύμπα” ή Θρούμπι … ένα ιδιαίτερο αρωματικό βότανο που χρησιμοποιείται εδώ και 2000 χρόνια στη μαγειρική, καθώς δρα ως χωνευτικό και θεωρείται ιδανικό για όλα τα δύσπεπτα πιάτα. Διαθέτει έντονη γεύση που θυμίζει θυμάρι και ρίγανη και αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει από το κοινό θρούμπι είναι η δροσερή επίγευση, με αρκετά μεγάλη διάρκεια και ένταση.
Οι αρχαίοι Έλληνες έφτιαχναν κρασί αρωματισμένο με θρούμπι, τον θυμβρίτη οίνο,. Σε πολλές χώρες το προσθέτουν μέχρι και σήμερα σε χωνευτικά λικέρ. Κατά το Μεσαίωνα, το θρούμπι χρησίμευε ως αφέψημα για τον πονόλαιμο, το βήχα, τον πονόδοντο και τις πληγές στο στόμα, καθώς και ως απολυμαντικό για διάφορα σκεύη, λόγω των αντιβακτηριδιακών και αντιμικροβιακών του ιδιοτήτων.
Είναι αφροδισιακό βότανο με υψηλά επίπεδα θυμόλης και καρβακρόλης στο αιθέριο έλαιο. Τα δύο αντιοξειδωτικά συνδέονται με την ανάπλαση καρκινικών κυττάρων. Ο Ιπποκράτης υποστήριζε ότι μείωνε την έκκριση χολής ενώ έχει ευεργετική δράση σε πόνους του πεπτικού και των αρθρώσεων.
Για να φτιάξουμε ρόφημα θρύμπας-θρούμπι, χρησιμοποιούμε αποξηραμένα φύλλα θυμαριού και βλαστούς τα οποία τοποθετούμε σε ζεστό νερό ώστε να γίνει εκχύλιση των θρεπτικών συστατικών τους. Για καλύτερη γεύση μπορείτε να το συνδυάσετε με μέλι.
Όλες οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στη σελίδα μας έχουν ενημερωτικό σκοπό και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου διατροφολόγου ή γιατρού.