Η βρώμη σε νιφάδες το δημητριακό που έχει γίνει σημαντικό συστατικό της διατροφής τα τελευταία χρόνια χάρη στις ευεργετικές ιδιότητές της για την υγεία.
Η βρώμη ανήκει στην οικογένεια των δημητριακών και είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος, το μαγγάνιο και το ασβέστιο και οι φυτικές ίνες (β-γλυκάνες), τα οποία προστατεύουν το καρδιαγγειακό και το πεπτικό σύστημα.
Οι σπόροι της βρώμης είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, μια ισχυρή αντιοξειδωτική βιταμίνη, η οποία συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του λίπους από το σώμα.
Η υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες, βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου και είναι κατάλληλη για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα πέψης ή/και δυσκοιλιότητα.
Ένας ολόκληρος σπόρος βρώμης περιέχει το ενδοσπέρμιο, τον πυρήνα και τον φλοιό (πίτουρο).
Μπορεί να συνδυαστεί με γάλα, με γιαούρτι, με μούρα και ξηρούς καρπούς για ένα πλήρες θρεπτικό πρωινό. Επίσης η βρώμη χρησιμοποιείται πάρα πολύ συχνά στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική.
Διατροφική αξία ανά 100 gr
- Ενέργεια: 1458/345 kj / kcal
- Λιπαρά: 5,9 g / 100 g
- Εκ των οποίων κορεσμένα: 1,10 g / 100 g
- Υδατάνθρακες: 60,4 g / 100 g
- Εκ των οποίων σάκχαρα: 0,80 g / 100 g
- Φυτικές ίνες: 8,7g / 100g
- Πρωτεΐνες: 12,5 g / 100 g
- Αλάτι: 0,008 g / 100 g
Όλες οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στη σελίδα μας έχουν ενημερωτικό σκοπό και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου διατροφολόγου ή γιατρού