Φουντουκοβούτυρο… Ένα προϊόν που φτιάχνετε από φρεσκοκαβουρτισμένα φουντούκια και μόνο. Χωρίς πρόσθετο αλάτι, ζάχαρη, φυτικά έλαια και συντηρητικά. Με ιδιαίτερη γεύση και πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, μπορεί να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής.
Τα φουντούκια είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά, πρωτεΐνες και βιταμίνες. Καταναλώνονται ωμά, ψημένα, σε μορφή πάστας ή ως μαγειρικό λάδι.
Μια χούφτα φουντούκια δίνουν 176 θερμίδες, 4,2 γραμμάρια πρωτεΐνης, 4,7 γραμμάρια υδατανθράκων, 2,7 γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ καλύπτουν το 21% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης Ε, 12% θειαμίνης, 12% μαγνησίου, 24% χαλκού και 87% μαγγανίου.
Περιέχουν επίσης βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ, φώσφορο, κάλιο και ψευδάργυρο.
Τα φουντούκια ωφελούν την υγεία της καρδιάς, καθώς μειώνουν την LDL χοληστερόλη και τα επίπεδα φλεγμονής. Έχουν επίσης αντικαρκινική δράση λόγω των αντιοξειδωτικών τους, όπως η βιταμίνη Ε.
Συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της αναιμίας λόγω του σιδήρου που περιέχουν. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγγάνιο, βιταμίνη Ε, φολικό οξύ, θειαμίνη και λιπαρά οξέα που βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου και αποτρέπουν τις εκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος του Πάρκινσον, η άνοια και το Αλτσχάιμερ. Είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών που εξασφαλίζουν μείωση των λιπιδίων του αίματος στους διαβητικούς. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν σε συνδυασμό με το κάλιο και το μαγνήσιο αντιμετωπίζουν την υπέρταση.
Προσθέστε φουντουκοβούτυρο στη καθημερινή σας διατροφή σκέτο ή σε συνδυασμό με μέλι, σοκολάτα, φρούτα για ένα πρωινό γεμάτο ενέργεια. Συνδυάστε με διάφορα άλλα υλικά για να φτιάξτε μπάρες δημητριακών. Επίσης χρησιμοποιείται πολύ συχνά στη ζαχαροπλαστική, και σε διάφορες άλλες παρασκευές .
Διατροφική αξία ανά 100 gr
- Ενέργεια: 2892 kJ / 699kcal
- Λιπαρά: 62g
- εκ των οποίων κορεσμένα: 6.2g
- Υδατάνθρακες: 21 g
- εκ των οποίων σάκχαρα: 2.3g
- Πρωτεΐνες: 15g
- Αλάτι: 0.01g
Όλες οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στη σελίδα μας έχουν ενημερωτικό σκοπό και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου διατροφολόγου ή γιατρού.