Φιστίκι Φλοιού ψημένο με αλάτι ή χωρίς ένα αγαπημένο σνακ μια θρεπτική συνήθεια… Οι καρποί του είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά τα οποία συμβάλουν στην αρτηριακή πίεση και τη διάθεση επίσης είναι πλούσια πηγή υγιών πρωτεϊνών.
Σταδιακά η καλλιέργεια της αραχίδας επεκτάθηκε σε θερμά κλίματα σε όλο τον κόσμο. Τα φιστίκια εν γένει αποτελούν έναν από τους δημοφιλέστερους ξηρούς καρπούς στη χώρα μας.
Τα φρέσκα φιστίκια (ανάλατα και άψητα) περιέχουν ένα άφθονο ποσό υγιών πρωτεϊνών, όπως ασβέστιο, ο ψευδάργυρος, το βόριο, κάλιο, φώσφορο, σίδηρο, τρυπτοφάνη, βιταμίνη Β και βιταμίνη Ε. Μια ποσότητα 100 γραμμαρίων ωμών φιστικιών έχει μεγαλύτερη αξία σε πρωτεΐνες, από μια μπριζόλα. Ως εκ τούτου, τα φιστίκια θεωρούνται ως η βέλτιστη πηγή πρωτεϊνών για τα άτομα που δεν καταναλώνουν κρέας. Όλα αυτά βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου αλλά και στην καλή λειτουργία του, επίσης διατηρούν τα οστά ισχυρά.
Χάρη στα συστατικά τους, τα φιστίκια συμβάλλουν στη σωστή αρτηριακή πίεση, και τη διάθεση. Επιπλέον, τα φιστίκια έχουν θετικές επιπτώσεις στην όραση. Είναι πλούσια σε λίπος (40-50%) και γι’ αυτό συχνά μεταποιούνται σε αραχιδέλαιο ή μαργαρίνη.
Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν αλλεργικές αντιδράσεις στα φιστίκια γι’ αυτό συνιστάται προσοχή στην κατανάλωσή τους.
Η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά των φρέσκων φιστικιών μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τις ποικιλίες, την ωριμότητα και την προετοιμασία.
Διατροφική αξία ανά 100 gr
Φιστίκι ψημένο με αλάτι
- Ενέργεια: 2615/631 kj / kcal
- Λίπος: 51,7 g / 100 g
- Εκ των οποίων κορεσμένα: 7,5 g / 100 g
- Υδατάνθρακες: 12,9 g / 100 g
- Εκ των οποίων σάκχαρα: 4,8 g / 100 g
- Πρωτεΐνες: 25,2 g / 100 g
- Αλάτι: 7,1 g / 100 g
Φιστίκι ψημένο χωρίς αλάτι
- Ενέργεια: 2615/631 kj / kcal
- Λίπος: 51,7 g / 100 g
- Εκ των οποίων κορεσμένα: 7,5 g / 100 g
- Υδατάνθρακες: 12,9 g / 100 g
- Εκ των οποίων σάκχαρα: 4,8 g / 100 g
- Πρωτεΐνες: 25,2 g / 100 g
- Αλάτι: 0,005 g / 100 g
Όλες οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στη σελίδα μας έχουν ενημερωτικό σκοπό και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου διατροφολόγου ή γιατρού.