Το φαγόπυρο η αλλιώς μαύρο σιτάρι ανήκει στην κατηγορία των ψευδό-δημητριακών. Είναι ένας καρπός με εξαιρετική θρεπτική αξία και τα τελευταία χρόνια κερδίζει όλο και περισσότερο τους καταναλωτές χρησιμοποιώντας το σε πρωινά, μπάρες δημητριακών, σε σαλάτες αλλά και σε συνταγές μαγειρικής.
Η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη είναι ιδιαίτερα υψηλή, ενώ αποτελεί πλούσια πηγή απαραίτητων αμινοξέων. Τροφοδοτεί τον οργανισμό με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε και Κ, καθώς με διάφορα μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτοχημικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, φλαβονοειδή κ.α.
Το φαγόπυρο χάρη στα φλαβονοειδή που περιέχει, όπως είναι η ρουτίνη, φάνηκε πως έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Λόγο των θρεπτικών συστατικών που έχει η κατανάλωση φαγόπυρου συνδέθηκε με μείωση του κινδύνου υπέρτασης και υψηλής χοληστερίνης, μειώνοντας έτσι τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και τη δημιουργία θρόμβων
Επίσης είναι εύπεπτη, είναι φτωχή σε σάκχαρα και δεν περιέχει γλουτένη.
Διατροφική αξία ανά 100 gr
- Θερμίδες (kcal): 343
- Λιπίδιο: 3,4 g
- Χοληστερόλη: 0 mg
- Νάτριο: 1 mg
- Κάλιο: 460 mg
- Υδατάνθρακες: 72 g
- Φυτικές ίνες: 10 g
- Πρωτεΐνη: 13 g
- Βιταμίνη A: 0 IU
- Βιταμίνη C: 0 mg
- Ασβέστιο: 18 mg
- Σίδηρος: 2,2 mg
- Βιταμίνη D: 0 IU
- Βιταμίνη B6: 0,2 mg
- Βιταμίνη B12: 0 mg
- Μαγνήσιο: 231 mg
Όλες οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στη σελίδα μας έχουν ενημερωτικό σκοπό και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου διατροφολόγου ή γιατρού.